
Lassan itt a húsvét, a sonka, a torma és a főtt tojás első számú ünnepe. Sokan lehet, hogy idén készítik el életük első terülj, terülj, asztalkáját, sőt, talán első tojásukat is most főzik.
Ebben az esetben előfordulhat, hogy a tojás sárgája nem sárgán, hanem zöldessárgán jön ki a héjából. Ez aggodalomra adhat okot, ugyanis állati eredetű élelmiszereknél a zöld szín viszonylag ritkán jelent jót. Volt, aki egy netes viccnek bedőlve azt gondolta, hogy ez annak a jele, hogy egy tojás génmódosított eljárással tojódott, de az is felmerülhet, hogy romlott.
De nem: ha zöld lesz a tojásunk sárgája, pusztán arról van szó, hogy nem megfelelően készítettük el. Ahogy a rántottának vagy a tükörtojásnak sem mindegy, hogyan és mennyi ideig sütjük, a főtt tojás is érzékeny a hőhatásokra. Ezért történik az, hogy ha túl sokáig vagy túl magas hőfokon főzzük, a sárgájában található vas és a fehérjében megbúvó kén találkoznak, összeállnak, és közösen zöldes árnyalatú vas-szulfidot hoznak létre.
Emellett a tojás sárgája ki is szárad, de tulajdonképpen ez a legrosszabb, ami az étellel történik, továbbra is nyugodt szívvel fogyasztható. A vas-szulfid vas része pont ugyanaz, mint ami a vastartalmú étrend-kiegészítőkben található. Stephanie Smith, a Washington Állami Egyetem oktatója szerint valójában még biztonságosabb is a zöldes sárgájú főtt tojás, mert a hosszasabb hőkezelés miatt még alacsonyabb a káros baktériumok túlélési esélye.
Az Illinois-i Egyetem útmutatása szerint úgy lehet elkerülni a zöldes árnyalatot, ha a tojást annyi hideg vízbe tesszük, amennyi ellepi, közepes hőfokon felforraljuk, majd forráskor levesszük a tűzről, és 12–18 percig lefedve állni hagyjuk. Smith szerint ha lejár az idő, érdemes jeges vízbe rakni a tojásokat, hogy hirtelen lehűljenek.