A MOHU is áldását adta, tényleg mehet a zsíros pizzásdoboz is a szelektívbe
Tévhit, hogy a pizzásdobozt nem szabad a szelektívbe dobni, írtuk vasárnap délelőtti cikkünkben: Karczub Mária, a csepeli Hamburger Recycling Hungary Kft. ügyvezető igazgatója riportunkban arról beszélt, a környezet szempontjából jobb, ha az ember beledobja a pizzásdobozt a szelektívbe, és abból a hasznosítható anyag hasznosul, mintha az is a szemétégetőben végezné. Mivel azonban a MOHU honlapja ennek teljesen az ellenkezőjét javasolja – az itt lévő információk alapján a zsíros, szennyezett papírok, például pizzásdobozok nem kerülhetnek a papírhulladék közé –, rákérdeztünk a szervezetnél, hogy melyik eljárás a helyes.
A MOHU Budapest azt válaszolta, hogy a honlapon pontosítani fogják a felsorolást: a listát még régebben állították össze, ám, mint írják,
a tapasztalatok valóban azt mutatják, hogy a kevésbé szennyezett dobozt be lehet dobni, a rendszer megfelelően fel tudja dolgozni.
Teli pizzásdobozt, vagy olyat, amiben még vannak maradék szeletek, nagyobb darabok, továbbra sem szabad a szelektív kukákba dobni, hiszen így nem csak papír kerül bele. „Akkor azonban, ha a doboz üres, nem csöpög a zsírtól, csupán néhány folt maradt rajta, ahogy az általában lenni szokott, miután elfogyasztottuk a teljes pizzát, mehet a szelektív kukába.” Hasonló a helyzet a kefires, tejfölös, joghurtos dobozoknál is, az üres doboz mehet a szelektív kukákba mosás nélkül is.
Ahogy viszont korábban is írtuk, ha tekintettel szeretnénk lenni azokra, akik a hulladékfeldolgozó-üzemekben dolgoznak, az a legszerencsésebb cselekedet, ha nem folyó vízzel, de legalább a mosogatóban felgyűlt szürke vízzel elöblögetjük a hulladékot kidobás előtt.